ORDRUPGAARD


Ordrupgaard var från början bostad åt direktören och konstsamlaren Wilhelm Hansen (1868-1936). Vid hustruns död 15 år senare kom huset med dess samling av danskt måleri och franska impressionister i statlig ägo. Huset med sin park kan närmast jämföras med Prins Eugens Waldemarsudde. Här finns alla de "vanliga" impressionisterna representerade: Manet, Monet, Pissarro, Degas, Gaugin och Matisse m.fl. Men även danskar som L A Ring och Hammershøi. 2005 fick den stora villan en omdiskuterad utbyggnad ritad av Zaha Hadid: Mjuka betongskal med väggar av glas som speglar de omgivande träden och som liksom på Louisiana tar in naturen i rummen.
L A Ring målade förvåren som ingen annan: Den mustigt bruna jorden mot ockrafärgad vissnad säv invid ett knallblått vatten under en turkosfärgad himmel.
Vilhelm Hammershøi målade bilder som egentligen redan på hans tid kunde göras lika bra med fotografi, de är därför snarare uttryck för en konstnär som vill säga: -Titta vad bra jag målar! Och visst är det skickligt. Nästan alla tavlor är i olika grå nyanser: Milt ljus silas genom ett fönster och kastar reflexer i fönsterkarmen och i dörren bredvid.
Han målade ömsom bra och ömsom mycket bra. Det som var mycket bra, var så bra att det som bara var bra, nästan verkar dåligt.
Det mest kända konstverket är dock inte en tavla, utan konsthallens tillbyggnad. Denna svävande konstruktion av glas och betong är ritad av den berömda irakiska arkitekten Zaha Hadid.
Länkar:
Ordrupgård
Zaha Hadid
Lästips:
Ordrupgaards Minibøger är en samling små böcker om bl.a. Ordrupgårds historia, L A Ring, och Hammershøi.

Back

TVÅ SLOTT


Övre raden: Bernstorff Slot.Detta slott började byggas 1759 för utrikesministern, den Hannover-födde Bernstorff. Han ska ha varit en betydande statsman, men fick sparken av Struense och återvände hem till tyskland. Kung Christian 8 använde slottet som sommaresidens.
Idag används slottet av Beredskabsstyrelsen (danska "Räddningsverket") som centrum för ledarutbildning. När jag besökte slottet pågick en gigantisk utställning i parken på temat Garden
& Home.

Prinsessan Charlotte-Amalie fick tomten Gyldenlund på 1700-talet och hon lät bygga Charlottenlunds Slot. 1880-81 fick slottet efter kraftig ombyggnad, sitt nuvarande
utseende. 1935 övergav kungafamiljen slottet som, med park, övertogs av Danmarks Fiskeriundersøgelser. Slottet används även för kulturella aktiviteter och bröllop. I ett hörn av parken finns det berömda Danmarks Akvarium där man kan beskåda 300 olika sorters fiskar.
Sjælland är formligen nerlusat med slott. Det kanske beror på att adeln i Danmark hade större makt än i Sverige och hade det under längre tid. Så de här slotten är bara med som några exempel bland många.

Länkar:
Bernstorff Slot
Bernstorff Slot Historie
Charlottenlunds Slot

Back