KYSTVEJEN

Arne Jacobsen (1902-71) är nog mest känd som arkitekten bakom SAS-hotellet i København. Han har även ritat ett bostadskomplex och Bellevue Teater i Klampenborg. Nära Klampenborg på Kystvejen vid Skovshoved står denna bensinmack som fått kultstatus bland arkitekter, ritad 1937av Arne Jacobsen. Han ritade även den lätta stolen "Myran" som blivit en designklassiker.
I Charlottenlund ligger Danmarks Akvarium med sitt charmiga funkishus som är smyckat med en naiv muralmålning och en stor sjöhäst. Invändigt finns här flera hundra arter av fiskar och andra vattenvarelser.
På vägen till Charlottenlund såg jag detta hus med sin fina muralmålning där man bl.a. kan se Charlottenlund Slott.
Strandvejssocialist var den danska benämningen på de rika akademiker som på 1970-talet tillhörde den yttersta vänstern. I sina flotta villaträdgårdar räfsade de sina löv iförda blå mao-uniform och runda glasögon. Så här ser villorna vid Kystvejen/Strandvejen ut.
Fortsätter man Strandvejen några mil norrut hamnar man i Rungsted. Det är mest känt för sitt
Karen Blixen-hem i Rungstedlund. Hon var motsatsen till vänster, men hon var en tråkig författare trots det.
Knud Rasmussen (1879-1933) föddes på Grönland, men bodde i Danmark från sitt tolfte år och under sitt vuxna liv. Han blev känd för sina expeditioner på Grönland, vars syfte bl.a. var att utförska inuiternas (eskimåernas) gamla kultur. I sin barndom hade han hört de gamla grönländska sagorna. Varför han står här iförd sin typiska inuitanorak och spanar mot Barsebäck, kan man undra. Hans danska hem var i Hundested på andra sidan Sjælland. Huset, ett "cottage style-hus"
är idag museum.

 

Back
Arne Jacobsen
Arne Jacobsen
Danmarks Akvarium
Knud Rasmussen