Ishøj & Arken

Det känns en smula exotiskt när man står på Ishøjs station. Jag ser två olika kvinnor vänta på S-toget in till København.
Den ena har nästan svart hy. Hon är klädd i en blus som blottar ena skuldran, hennes korta kjol är slitsad och de nakna fötterna är instoppade i ett par rosa flipflop-sandaler av gummi. Hennes leende och kroppsspråk utstrålar självsäkerhet.
Bredvid henne står en muslimsk kvinna i långbyxor, fotsid kappa och hennes dok visar bara det vackra ansiktet.

Samhället är den typiska invandrartäta förorten med grå hyreshus. En skylt uppmanar invånarna att inte uppträda berusat utomhus.

Jag passerar ett typiskt danskt villaområde innan jag når kusten.

På 1970-talet invallades en stor del av den trista stranden, ett av de största invallningsprojekten i Nordeuropa på senare år. Tonvis med sand togs från havet. Man skapade små fågelsjöar, hamnar för fritidsbåtar och en fin badstrand: Køge Bugt Strandpark.
Så ser jag den omtalade vita byggnaden bakom en klitt: Arken. Ett konstmuseum som invigdes 1996. Huset (eller vad man nu kan kalla det) ritades av den då inte färdigutbildade arkitekten Søren Robert Lund.

Jag kan bara kalla bygget ett gigantiskt misslyckande, typiskt för de många nya konstmuseer som nyligen vuxit upp runt Europa.
Man skulle kunna tro att huset ritats av en lokal byggmästare som lekt arkitekt och som förstrött bläddrat i några böcker om modern arkitektur och därefter planlöst plockat ihop olika delar:
De omotiverade "seglen" på taken, den fullkomligt oöverskådliga planlösningen som gör det svårt att ens hitta från biljetkassan till den stora utställningshallen för tillfälliga utställningar.
En allt för smal lång korridor som är omöjlig att ljussätta på ett acceptabelt vis är platsen för de permanenta samlingarna. En ståltrappa leder upp till en brygga av gallerstål (som i maskinrummet på en gammal ångare!). Bryggan leder ingen vart. Varje dörr är "prydd" med hundratals mutterskallar, vars enda funktion är att samla damm....
Museets första intendent var en kvinna som fick sparken sedan hennes digra meritlista visat sig vara ett rent falsarium. Otroligt nog uppdagades det först efter flera månader, särskilt med tanke på att alla inom den moderna konsten känner varandra!
Men många av utställningarna har visat intressanta konstnärer.
Men det kan inte hjälpas, redan för flera decennier sedan visade konstmuseet Louisiana utanför Helsingør hur ett museum för modern konst ska se ut. Inget senare museum har överträffat Louisiana!

 

LINKS

Ishøj kommune
Ishøj, Wikipedia (svenska)
Arkens web site

Vejleå Kirke
Vestegnen
Avedøreværket
Järnåldersfursten i Ishøj (Berlingske)
Back København
Back
Städer och annat vid Öresund
och Skåne

Mera om Ishøj och Arken nedan!

 

En snöig februaridag 2009 såg jag en ganska trist impressionis-tutställning på Arken. Den nya ombyggnaden förändrar inte intrycket av att Arken är en ganska misslyckad utställningslokal, med dåligt ljus och labyrintisk rumsindelning. Men restaurangen med sina höga fönster var fin.
Den konstgjorda stranden och de små sjöarna och vikarna med sina uppdragna båtar gav ett melankoliskt intryck. Ödsligheten förstärktes av det bolmande kraftverket vid Avedøre borta i horisonten.
Detta kraftverk, som kan drivas på allt från halm till gas och pellets, kan ses ända från Västra Hamnen i Malmö. (Nedan)
Ishøj är en sammanslagning av byarna Torslunde, Ishøj, ochTranegilde.
För en utomstående dominerar de trista förortsbarackerna och de målade fiskarna som dyker upp överallt på viadukter och gångtunnlar.
Området har varit befolkat sedan stenåldern. Men det mest uppseendeväckande arkeologiska fyndet var från romersk järnålder:
För 1800 år sedan begravdes en 180 cm lång, 40 år gammal man. En flott romersk vinskopa och andra föremål tyder på att han varit en furste. En skada på underbenet, tyder på att han varit till häst när han träffades av ett svärdshugg. Det fanns huggmärken och märke efter en pilbågspil i hans huvud. Allt tyder på att han dog i strid.
I Ishøj By Center finns butiksgalleria, tågstation och allt annat som kan behövas.
Vejleå Kirke ligger några hundra meter norr om Ishøjs centrum. Den invigdes 1997. De stora trekantiga fönstren är smyckade med färggranna glasmosaiker.