Axels sida om KØBENHAVN
och lite annat av Danmark


Klicka på länkar nedan!

Centrum 1: Strøget,
Nyhavn, museer etc.

Centrum 2, , bl.a. Tivoli

Amalienborg, Kastellet (Citadellet) och Langelinie.

Vesterbro, Zoo,
Assistens Kirkegård, Frederiksberg & Nørrebro, Carlstad,,
Grundtvigs Kirke
& Vestvolden & Arken

Christianshavn, Holmen

Dragør/Amager/Ørestad

Klampenborg &
Charlottenlund


Karta

Det danske sprog og andet

Lästips & Länkar


HEJ OCH DAV!

Jag är född i Århus på Jylland 1954, eftersom min far hade en tjänst på Århus universitet. Efter åtta år flyttade min familj hem till Sverige.
Men jag har hela tiden följt med i vad som hänt i Danmark, till stor del tack vare att vi i Skåne alltid kunnat se dansk teve.
Mina känslor för det land där jag bodde under mina kanske viktigaste år, är starka och lika motsägelsefulla som landet självt.
Danmark är i många avseenden ett märkligt och exotiskt land, åtminstone för oss som behärskar danska språket.

Eftersom de flesta svenskar bara känner till de positiva sidorna med vårt sydvästra grannland, tänker jag även ta upp en del av de negativa sidorna hos Danmark (något som redan lett till en del oartikulerade e-mail från det hållet).
Men jag tänker också ta upp det som som är fantastiskt. Det finns så oändligt mycket mer än Kjærsgaard och dåligt öl på andra sidan sundet!
Och det finns något bortom Strøget, bortom Tivoli och Zoo...

Av praktiska skäl, håller jag mig till København.

Ni får gärna skicka e-mail till mig, men ni får räkna med att jag kanske kommer att publicera en del av dem på denna sida!

Axel Nelson

Ovan: Ett stenkast från Strøget ligger Kongens Have (Rosenborgs Have) med det vackra 1600-talsslottet Rosenborgs Slot. Det var Christian 4:es favoritslott och här förvaras riksregalierna.