När man närmar sig Malmö norrifrån på motorvägen, ser man Möllan till vänster högt uppe på en kulle. Det är den väldiga holländarmöllan Kronetorps mölla. När jag cyklade dit var cafèt stängt, men killen som sköter anläggningen ordnade en fika och vi fick en trevlig pratstund och jag fick reda på allt som fanns i trakten. Bara utsikten gör besöket värt.
Intill möllan ligger en gravhög, Möllehögen. Från början var de tre och gick under namnet Darrhögarna och uppfördes som gravar under bronsåldern (1500 fKr - 500 fKr). Den ena av högarna schaktades bort 1803 och i samband med det hittades en hällkista med ett skelett och en gravurna. Den andra högen schaktades bort 1841 för att ge plats åt möllan, som byggdes samma år.
Året därpå byggdes en länga ihop med möllan som bostad åt mjölnaren och hans familj. Ända till 1961 malde möllan säd. 1971 blev den byggnadsminne och fem år senare köptes den av Burlövs kommun.
Sommartid är cafèet öppet söndagar 13-16.
På Mölledagen visas hantverk och folkdans.
På sommaren sker även andra kulturevenemang; poesi, musik och teater. I trädgården finns en liten örtagård med kryddväxter.

 

LÄNKAR:
Aktiviteter på möllan
Vägbeskrivning
BACK