Klinten & Höjerup

Kalkklipporna ger ifrån sig olika råvaror som: Skrivkrita, kalk till jordförbättring och till cement och murbruk. Dricksvatten och olja finns i kalklager. Flinta som förekommer i klipporna användes under stenåldern till redskapstillverkning (knivar, yxor, skrapor etc.) och senare till elddon och flintlåspistoler och musköter. I fråga om elddon och skjutvapen fungerade flintan precis som flintan i en modern engångständare: sten gnids mot metall och gnistor uppstår som antänder ett lättantändligt ämne (fnöske, fängkrut eller som i den moderna tändaren: gas).
Överst: Klinten sedd nedanför Højerups gamla kyrka.
Det nybyggda museet är inspirerat av järnålderns och vikingatidens hus, vars tak bars upp på två rader av stolpar (i princip som en medeltida kyrka!). Här inne finns allt, vackra fossil från klinten, ett segelflygplan, Rødvigs gamla hamnfyr, fiskebåtar .....
Huset med namnet Højeruphøj, vet jag ingenting om, annat än att det som synes är vackert dekorerat. Højerups nya kyrka byggdes i god tid (1912) innan den gamla kyrkan delvis rasade ner för klinten. Som allt annat här i trakten är den byggd av uthuggna stenar från klinten.
Något som man sällan ser i Sverige numera, men ofta i Danmark (åtminstone på Sjælland) är den lilla vattenreservoar eller dammen som fanns i varje by. På skånska kallas en sådan damm för "vanning" och på danska "gadekær". Den fyllde många funktioner, viktigast var kanske vid brand, här kunde man snabbt fylla på sprutan. Ovan syns et ovanligt vackert "gadekær" .