Stockamöllan är en by som ligger en mil norr om Eslöv. Ända sedan medeltiden har här funnits vattenkvarnar som drevs av Rönne å.
I närheten kunde man bryta sten till kvarnstenarna (även stenarna som Lund domkyrka byggdes av, bröts här). Namnet Stockamöllan är känt sedan 1684. Ett tiotal år senare byggdes en stampamölla som valkade tyg. På 1800-talet drev vattnet sågar. Då tillverkade man allehanda produkter av trä, från hyvlar och parkettgolv till kuggar av trä. (De gula tegelbyggnaderna ovan).I slutet av 1800-talet drev vattnet en turbin och skapade elektricitet åt Stockamöllan. Rönnemöllas (de röda byggnaderna) vattenkvarn var i bruk ända till 1996.
Fortsätter man ett par km norrut hamnar man vid Stenhusets Antik B&B. Det är en hel liten by med trelängad gård och flera mindre byggnader. Här kan man svalka sig med en god ekologisk flädersaft och en fika i den fina trädgården eller fynda bland antikviteterna. Ännu lite långre norrut ligger Billinge vars Gamlegård är ett av skånes äldsta hembygsmuseer. Det består av en trelångad gård och flera andra hus. Här finns vagnslider, bondkök, skolmuseum och mycket annat. Själv blev jag (som den båt-nörd jag är) mest imponerad av den eleganta stockbåten (se nedan).

BACK
Länkar:
Stockamöllan
Stockamöllan
Kanotuthyrning
Vid Mølleåen norr om Köpenhamn, finns liknande inustriniljöer bevarade, kanske främst: Brede Værk,Stampen och Rådvad och Strandmøllen.
Stenhusets Antik B&B
Gamlegård