BERGTAGEN
Den äldsta av herrarna på Näs som man vet något om är Stig Ågesen Thott som levde i slutet av 1300-talet. Hur Näs såg ut på hans tid vet man ingenting om. Gården fick sitt namn av att den låg på ett näs där två åar flöt samman.

Han sons, Anders Stigsen, hustru hette Karen Rosensparre. Hon hade just förlöst sitt fjärde barn, en son och hade ännu inte blivit kyrktagen.. Nu var det så på den tiden, att en kvinna som fött barn inte var skyddade mot oknytt av kyrkan förrän hon genom en rit, kyrktagning åter tagits upp i kyrkan. Hon hörde att hennes man var på väg hem från kriget och ställde sig på kullen precis till vänster om bron och såg honom komma. (Enligt en annan version var det Tullehögen.)
Men när hennes make nådde kullen, var hon borta. Han sökte förgäves efter henne, men när allt letande visade sig förgäves, beslöt han sig för att skaffa sig en ny hustru, Ellen från den välkända Brahe-ätten.
När bröllopet stod på Näs dök den försvunna hustru Karen upp och berättade för sin Anders, att hon blivit bergtagen, kidnappad, av trollen. Men hon skulle släppas fri, om hon fick tillbringa en endaste natt med sin make. Och därefter lovade hon att inte störa hans nya äktenskap. Ellen Brahe litade inte på sin makes förra fru och motsatte sig arrangemanget. Då for trollen upp och släpade iväg den arma Karen, som aldrig ens hann krama sina barn. Sedan dess har hon varit inspärrad i kullen utom vid juletid, då hennes vålnad vandrar genom slottet och dess park.

Hennes sonson, Tage Ottesen Thott kom att uppföra det nya Näs år1559, på samma plats som det nuvarande Trollenäs slott ligger.
Ätterna Thott och Trolle (jag tänker alltid på de gamla seriefigurerna Knoll och Tott), har regerat slottet i 300 år vardera, förutom att de under olika perioder tycks ha suttit på nästan vartenda slott i hela Skåne.
THOTTARNA
Den förste Thott som lät döpa sig och övergå till kristendomen 1085, ska ha varit Tord Thott.
Enligt sägnerna ligger han begravd i Tullehögen (Västra Strö-monumenet och ha varit den förste herren på Näs.
TROLLARNA
Trolle är en av de äldsta adliga ätterna i Norden. Ätten var från början svensk och blev sedan även dansk.
Deras namn och det huvudlösa troll som pryder deras vapensköld och även slottet, har sitt ursprung i legerndernas töcken.
Riddaren Herve Ulf bodde i Ed i Småland. När han skulle rida till julottan i Voxtorps kyrka, mötte han en jungfru som ville att han skulle dricka ur hennes dryckeshorn. Men hästen blev rädd och riddaren anade oråd. Med sitt svärd högg han huvudet av jungfrun som han förstod hon var ett troll. Efter julottan red han förbi samma plats och såg då att hon förvandlats till ett huvudlöst troll.

1891-93 byggdes slottet om till sitt nuvarande utseende. Arkitekten bakom, var allestädes närvarande Ferdinand Meldahl.
En flitig gäst på Trollenäs var kung Gustav V, som här ägnade sig åt sina favoritsysslor: Jakt, tennis, kortspel och brodera.
Idag används slottet för representation, bröllopp, middagar och fester.

Interna länkar:
BACK
HEM

Tullehögen
Trollenäs kyrkor

Externa länkar
Välkommen till Trollenäs
Trollenäs slott
Trollenäs slott (Wikipedia)
Trollenäs


Lästips:
T.ex.
# Slott och herresäten i Sverige. Skåne 1 av Sven T. Kjellberg.
# Ragnar Lönnäng: Till skånska slott och sevärdheter.
# Ewa Kewenter: Trollenäs : ett slotts historia.