Det nuvarande slottet är från början av 1600-talet. Eftersom det hade turen att inte ligga i skottlinjen under de krig som danskarna kallar "svenskerkrigene" är det ett av skånes bäst bevarade slott från den tiden.
Byggherren, Anders Bille, hade låtit bygga en sinnrik försvarsanläggning: Med hjälp av rör av uppborrade stockar, kanaler, dammar och dammluckor, kunde ett område med en radie av nästan 2 km runt slottet sättas under vatten. Inte ens den tidens kraftiga kanoner kunde skjuta så långt!
Den östra flygeln och det lilla tornet är dock från 1700-talet. Vidare har den omgivande vattengraven fyllts igen.
Norr om slottet ligger Billehuset, som en gång omgärdats av såväl en snirklig renässansträdgård som damm och lusthus. Efter att hans hustru Anne Rosencrantz tidigt dött levde han samboliv med Karen Henriksdatter: Henne var han dock otrogen och Billehuset kan ha varit hans kärleksnäste. Han var en stor välgörare och ännu i vår tid har nuv. Helsingborgs läroverk fått sk Billepengar. Rosendal kom senare att hamna i Barnekows händer och därefter i släkten Bennets som än idag äger slottet.
Slottet är synnerligen stängt för allmänheten. När jag tittade in på gården blev jag bortjagad av två små fyrbenta och en jättelik tvåbent gårdvar!
BACK