Gärsnäs, Östra Vemmerlöv, Gyllebo, Sträntemölla och Rörum

Tar man cykeln på tåget till Gärsnäs, har man en bra utgångspunkt vare sig man tänkt cykla norrut mot Stenshuvud (som här) eller söderut mot Glimmingehus. En halvmil mot nordost har dyker Östra Vemmerlövs kyrka upp. Hon ser ganska elegant ut från sidan. Men på tornets framsida dominerar de kraftiga stödpelarna. Kyrkans långhus är från 1100-talet medan dess rikt bemålade valv och tornet är från 1400-talet.

Det nuvarande Gyllebo slott är uppfört i början av 1800-talet i tidstypisk nyklassisk stil. Men här har funnits ett herresäte ända sedan åtminstone 1200-talet. Mest känt är annars slottet för ruinen som ligger nere vid sjön. Ruinen är resterna slottets föregångare som byggdes på1540-talet. Det var en av skånes största borgar, komplett med borggård och vallgrav. Det brann flera gånger, senast på 1700-talet. Jämför man med äldre foton, ser man att ruinen är i sakta förfall. Det är trivsam miljö och många väldoftande kryddörter har slagit rot i ruinens stenar.
Slottsträdgården med dess ruin är endast tillgängligt sommarsöndagar 10-12. Gyllebosjön är en populär badplats med omklädningshytter, bryggor och hopptorn.
Sträntemölla är en vattenkvarn med anor ända från 1300-talet. De nuvarande byggnaderna är dock frrån 1700 ovh 1800-talen.
Inte långt där ifrån ligger Rörum. Som på så många andra håll på 1800-talet, fick en medeltida kyrka ge vika för ett nybygge.
När skiftesreformen infördes i börjab av 1800-talet, sprängdes byarna och gårdarna som förr legat samlade långs bygatan spreds ut över markerna. Därmed försvann byalagen. Vinsten var att markerna gav större avkastning. Byalagen funktion var att avgöra smärre tvister, besluta om lagning av gemensamma stängsel och andra lokala angelägenheter. Mötena hölls vid byastenen. Från att ha legat på annat håll, har stenen nu återfått sin ursprungliga plats. Rörums backar är minst lika vackra som de mer berömda backarna i Brösarp.
BACK
Externa länkar:
Östra Vemmerlövs kyrka
Kyrkmålning
Gyllebo borgruin
Rörum-Sträntemölla