BOMBARD OCH SLOCUM

BOMBARD

Alain Bombard var läkare vid en fransk kuststad. Han hade märkt att sjömän som räddat dig ombord på en livbåt ofta dog inom några dagar, trots att havet var fullt av mat i form av fiskar, näringsrik plankton och vatten!

1953 gav sig Bombard ut på en ensamegling över Atlanten. Den enda proviant och vatten han hade med sig, låg i en förseglad låda. Hans skulle enbart leva av det havet gav, precis som en skeppsbruten. Hans farkost var en vanlig uppblåsbar gummibåt med måtten 4,5 m x 1,8m och riggad med ett litet segel.
Tvärtemot sjömännens traditionella åsikt, att havsvatten var farligt att dricka, fann han det det gick utmärkt att leva av havsvatten några dagar. I övrigt drack han vatten från fisk som han fångade. Havsfiskar består till stor del av just sötvatten. Genom att ta till vara regnvatten kunde han också hålla törsten borta. Mat fick han genom att äta rå fisk och plankton som han fångade.
Ett av hans stora problem var att gummibåten var känslig för nötning, både från hans egen kropp och från en värdelös radio. Ett annat hot var hajar och svärdfiskar som visade ett närgånget intresse för hans båt.

Efter sju och en halv vecka till sjöss, tackade han ja till en lätt måltid ombord på ett mötande lastfartyg. Men måltiden gjorde honom sjuk och efter ytterligare två veckor till sjöss stapplade han i land på en av öarna i Barbados.Han hade bevisat att det gick att överleva till havs utan proviant.

Själv är jag en fåtölj-seglare. Men när jag var i 25 årsåldern köpte jag en billig uppblåsbar segelbåt med centerbord och segel, knappt hälften så så lång som Bombards båt. Den båten fick samma namn som Bombards gummibåt: L`Hérétique (=kättaren, trotsaren). En blåsig dag skulle jag prova båten så jag cyklade ut med den till närbelägna Lomma, där jag tänkte runda piren. Det tog bara några minuter att klura ut hur man kryssar, men jag visste inte att min lilla farkost var extremt strömkänslig och jag drev mot Köpenhamn. En vänlig gapskrattande fiskare bogserade mig i land. Senare seglade jag med den på mindre farliga platser, nämligen de många små sjöarna i södra Skåne.

Bilden nedan till höger av en flygande gummibåt med en motoriserad hangglider plåtade Gunnar Forsgren sommaren 2000.SLOCUM

Joshua Slocum hade varit till sjöss sedan han var åtta år. Han hade varit delägare och kapten i den berömda clippern Northern Light och seglat som kapten i många år; bl a hade han seglat ett krigsfartyg av monitor-typ till Brasilien (med tanke på monitorernas usla sjö-egenskaper var det en bragd!) och med sin familj hade han seglat en liten djonkriggad skuta från Brasilien hem till USA. Båda dessa äventyr skrev han böcker om.

Efter hustruns död hade en god vän skänkt honom en skuta som han kunde ha som fiskebåt. Det visade sig vara ett vrak som låg långt uppe på land och som elaka tungor påstod var byggd år 1. Han bytte ut alla de ruttna delarna och till slut hade han i praktiken byggt en ny skuta, den senare så berömda Spray.

Sprays dimensioner var: Löa: 36 fot 9 tum (1 fot= ca 30 cm, 1 tum=ca 2,5 cm), br: 14 fot 2 tum, djupgående: 4 fot 2 tum.
Det är mindre än de berömda sandkilarna som seglades av bönderna i Stockholms skärgård! Från början var Spray jaktriggad (som en sandkil), men fick senare en liten mesanmast med loggertsegel på häcken.

Slocum hade tänkt ägna sig åt fiske, men misslyckades totalt, så han gav sig 1895, ut på en nöjes-seglats som kom att sträcka sig jorden runt. Då var han 51 år gammal. Som kronometer använde han en billig väckarklocka och som kombinerad tvättmaskin, badkar och livbåt, hade han en jolle som han kapat på mitten. Det kan låta amötörmässigt. Men till skillnad mot
många senare ensamseglare var han ett en erfaren seglare. Bland rekorden han ofrivilligt råkade slå var att vara den förste ensamme jordenruntseglaren. Han jagades av marockanska pirater, slog tillbaka anfall från patagonska indianer. Han upptäckte rent av en ny ö. Efter att ha gett ön ett namn, lämnade han kvar en skylt: Gräsmattan får ej beträdas!

Han behövde sällan stå till rors, han bara surrade ratten och Spray höll kursen. Ibland hade han sällskap av en gast som verkligen var en gast, nämligen den upproriske lotsen Martin Pinzon från Columbus skepp Pinta 400 år tidigare! Trots ringa skolgång skrev han en bok som sin resa (Ensamseglare jorden runt), som räknas klassikerna i den amerikanska litteraturen, genom sin milda humor och filosofiska stil. Mer än någon annan bok har den spritt intresset för långfärdssegling med små fartyg.

Sedan gick det utför: Åtta år efter jordenrunt-seglatsen, hamnade han i fängelse för att ha försökt våldta en tolvårig flicka ombord på Spray. Den gamle seglaren förföll liksom hans älskade Spray. I november 1909 seglade han med Spray ut i det okända och försvann spårlöst.

Läs:


# Alain Bombard: Frivilligt skeppsbruten.
Bombards resa finns även beskriven i:
# John Grant: De stora upptäckarna.
# Joshua Slocum: Ensamseglare jorden runt.
En som tveklöst kan kallas vår tids "Slocum" är:
# Sven Lundin: Bris.
Om andra exentriker och seglare:
# D H Clarke: Ensamseglare genom tiderna (An Evolution of Singlehanders).

 

Länkar:


För Allegro-seglare, bra länksida.
Experimentbåtar, bl a autogirobåtar!
Bygg en Väner-slup!
Yacht Position.
Michael Storer Wooden Boat PlansE-mail     Hem     Back