HUNLEY
Amerikanska inbördeskriget. Kvällen 17 februari 1864: Nordstaternas skepp belägrar Charleston som ännu hålls av Sydstaterna. Från Norstaternas ång- och segeldrivna örlogsfartyg, barken USS Housatonic, skymtar man något avlångt och metallblänkande i det svarta vattnet. Det okända föremålet närmar sig sakta Housatonic. Man beskjuter föremålet med pistoler och gevär, ingenting hjälper - föremålet kommer allt närmre. Samtidigt: Under vattenytan, instängda i en trång järncylinder kämpar åtta man med att driva fram sin undervattensfarkost. Farten är knapp 3 knop (5 km/h). De har redan i flera timmar kämpat vid den med vevar försedda axeln vars propeller de driver fram med armkraft. De är utmattade av ansträngningen, den syrefattiga luften och säkert även av en tilltagande dödsångest. Längst fram på deras farkost sitter en långs harpun försedd med en kraftig sprängladdning. De går upp till ytan en sista gång, tar ut riktningen på Housatonic. Man dyker, några sista snabba tag vid vevstången. En kraftig stöt går genom deras farkost när harpunen borrar sig fast i Housatonics undervattensskrov. Man backar, harpunen sitter fast i fiendeskrovet och med en lina utlöser man sprängladdningen. En kraftig tryckvåg skjuter iväg dem. Kapten George Dixon får upp sin farkost till ytan och ser att han och hans besättning lyckats spränga Housatonic som nu sjunker. Med en lykta sigalerar han till Charleston att uppdraget lyckats. Denna ljussignal är det sista livstecknet från kapten Dixon och hans manskap på undervattensfarkosten H L Hunley. Men det är första gången i historien som en undervattensbåt lyckats sänka ett fartyg.Kriget mellan Nord- och Sydstaterna har beskrivits som ett krig mellan de som ville avskaffa slaveriet och de som ville behålla det. Sanningen var, att de råvaruproducerande Sydstaterna ville, helt lagligt, bryta sig ur Amerikas Förenta Stater och de instrustrialiserade Nordstaterna var rädda för att mista Sydstarernas råvaror. Efter Nordstaternas seger forstsatte förtrycket av USAs svarta befolkning, med slaveri-liknande villkor, usla löner, lynchmobbar och förtryckande lagstiftning. Lincolns tal, var som så många senare presidenters, god retorik - men tomt på innehåll.

Bakgrund: 1862 samlades en grupp privata finansiärer i New Orleans för att finansiera bygget av en undervattensfarkost. En första prototyp byggde, men för att den inte skulle riskera att hamna i Nordstaternas händer, tvingades man skrota den. Prototyp nr 2, sjönk. 1863 byggdes i Molite, Alabama nummer 3 som fick namnet H L Hunley. Det var en 12 m lång cylinder som plattades till mot ändarna och en invändig diameter på ca 1 m. Farkosten hade ballasttankar i för och akter. Intill främre tank satt kaptenen. Ubåten transporterades med tåg den långa vägen till den belägrade staden Charleston. Efter flera misslyckade räder tog stadens militära ledning över farkosten, som sjönk och fem av de nio ombord omkom. Hunley bärgades, ny besättning ordnades och farkosten sjönk igen. Denna gång omkom alla. Åter bärgades Hunley. 17 februari 1864 gick Hunley ut på sitt sista uppdrag, då hon lyckades sänka Housatonic och själv gick under med man och allt. Hunley hade dödat sammanlagt 21 av den egna sidan, men lyckades endast döda 5 - de som dog när Housatonic sänktes. 1995 återfanns Hunley. Det välbevarade krovet bärgades och undersökningarna pågår ännu. I tidigare avbildningar avbildas Hunley som en enkel ångpanna. Fyndet av skrovet, visar hur avancerad hennes konstruktion var. Man har sagt att Hunley betydde för ubåtens utveckling vad Wrigths flygning 1903 betydde för flyget. Men sanningen är att hon inte kom att påverka utecklingen av ubåtar ett endaste dugg. Men hon var trots det en märklig farkost.

The Confedrates H L Hunley had already sunk twice, killing many crew members when it 1864 it put a harpoon with a bomb on USS Housatonics hull. Housatonic sunk, but so did Hunley and all her crew. 1995 Hunley was discovered and later salvaged. The well preserved hull is undergoing conservation. Hunley was the first subamrine to sink an enemy ship.
L 12 m, inner diameter about 1 m. The hull was narrower in the fore and aft. The propeller was propelled by manpower.