M/S DRONNING ALEXANDRINE


1964: Mina föräldrar var nyskilda. Min mor beslöt att vi skulle uppleva ett äventyr, nämligen Island som hon hade besökt några år förut. I Björn Landströms bok Skeppet, hade jag sett hur en atlantångare skulle se ut: Stor, vit och lyxig. Vid kajen i København låg vårt stolta skepp: En liten, gammal och rostig skorv. En stank av spyor, avslagen öl och diesel slog emot oss. En arbetare svetsade ihop en trasig reling. En trappa ner akterut låg vår andraklasshytt. När vi kom ut på havet, sprutade vattnet upp som en geyser ur handfatets avlopp. Ut från aktern hängde en jutesäck utan botten i en järnring. Här tömdes varje dag matavfallet till måsarnas glädje. Ibland smög vi in i förstaklassmatsalen midskepps, den var som hämtad ur en Titanic-film. Under backen längst förut låg tredjeklass som varken hade enskilda hytter eller matsal.Det såg ut som ett koncentrationsläger. De grova våningssängarna stod runt ett smutsigt bord.Under de båda masterna fanns lastluckorna.

Farten (som om jag minns rätt var runt 12 knop) mättes med en gammal patentlogg av brons. I andra klass regerade kahytsjomfruen, som bjöd de sjösjuka på kraftigt smörade rundstykker (frallor) vilket ledde till att de sjösjuka garanterat höll sig borta från matsalen. I matsalen regerade den torrt humoristiske hofmesteren Jesper. Här tillbringade vi också kvällarna med att spela "Joker" med de dan- ska medpassagerarna, glo på amerikanens familje-diabildvisning, lyssna på den galne svensken eller höra den deliriske islänningens vrål. Efter ett par dygn nåddes Färöarna. Det blev ett flera timmar långt och välbehövligt uppehåll i Thorshavn. Efter att ha anlöpt ytterligare några hamnar på öarna fortsatte färden mot Island. Efter fem dygns berg och dalbana klev vi i land i Reykjavik. Ovana vid fast mark under fötterna, vaggade vi som sjömän. På återfärden var vattnet som böljande mjuk sammet. Året därpå skrotades "Dronningen". Då hade hon kämpat med Nordatlanten ända sedan 1927. För något år sedan beställde jag fotostatkopior av originalritningarna från Handels og Søfartsmuseets på Kronborg arkiv. Knappt ens en nit hade ändrats på henne mellan 1927 och 1965.

Ps. Bild 1 är en nygjord animation, där jag använt bild 4 (som är ett vykort). Bild 2 är en detalj från ett vykort och bild 3 fotograferade någon av familjen Nelson, troligen undertecknad, i Thorshavn under nämnda resa. Ds.DANNEBROGDet första "kongeskib" med namnet Dannebrog, var en hjulångare som användes av Kong Christian X och hans Dronning Alexandrine tills 1931 då den nya Dannebrogen byggdes. 1932 var hon färdigbyggd. Liksom mycket annat i Danmark, sponsrades även Dannebrog av ett känt bryggeri.

Dannebrog i Århus havn, juni 2000:Besättningen utgöres av flottister och hon för örlogsflagg. Varje sommar ger sig danska drottningen ut på en resa med Dannebrog. Färden går till de gamla danska kolonierna i Västindien, Grönland, Färöarna, eller till Medelhavet eller de nordiska grannländerna.
Vi Skåningar som ofta besöker København med flygbåt eller katamaran, är vana vid att se Dannebrog på vänster hand, nedanför den gamla mastkranen från 1700-talet medan öresundsbåten saktar farten på väg in i inloppet. På höger sida har vi då dronningens slott Amalienborg.

Deplacement: 1238 ton
Längd över allt: 79 meter
Skrovets längd: 63,15 meter
Bredd: 10,4 meter
Skrov av stål. 2 dieselmotorer driver två propellrar.

Boktips:

I denna bok finns allt om Dronning Alexandrine och de andra kända och okända DFDS-skutorna:
# S. Thorsöe, P. Simonsen, S, Krogh-Andersen, F. Frederichsen, H. Vaupel: DFDS 1866-1991.
Länkar:
Dronning Alexandrine 1959.
"Dronningen".
Danska Dronning Alexandrine-minnen.
En gulvlæggers erindringer, bla Dronning Alexandrine.
Dannnebrog.
Dannnebrog, da.
Dannnebrog, da.

E-mail     Hem     Back