Krapperup, Kulla Gunnarstorp & Sofiero

KRAPPERUP
Mellan Höganäs och Kullen ligger Krapperups slott.
Krapperups historia börjar någonstans i medeltidens töcken. Huvudbyggnaden i det nuvarande slottet byggdes 1570, byggdes om i mitten av 1600-talet och slutligen under slutet av 1700-talet och början av 1800-talet fick slottet och trädgården dess nuvarande utseende. På 1620-talet murades de sjuuddiga stjärnorna in i huvudbyggnadens väggar. De symboliserade ägarna Gyldenstjerne. Under den senare ombyggnaden revs bla. huvudbyggnadens tredje våning och tornen.

Ovan: Slottet på 1680-talet.

I dag är slottet ett väl värt ett besök med dess fina trädgård, servering, museum och konsthall.
KULLA GUNNARSTORP
Inbäddad i grönskan ligger ett hus från 1500-tals slottet (ovan till höger) . En lång vacker grusväg leder till det nya slottet. Detta byggdes på 1860-talet i den för tiden typiska blandstilen är Christian IV-stil (holländsk renässans) blandas med italienska influenser. Arkitekten var Christian Zwingmann som var slottsarkitekten på modet vid denna tid. Slottet är inte öppet för allmänheten, men man kan njuta av de vackra bokskogarna och utsikten mot Öresund. Slottet ligger några kilometer norr om Sofiero, en halvmil norr om Helsingborg.
SOFIERO
Personligen är jag inte förtjust i Sofiero. Slottet liknar en järnvägsstation eller ett Grand Hotel i en mindre stad, lite brackigt. Slottet byggdes för den blivande kung Oscar IIs prinsessa Sophia på 1860-talet. Det byggdes om med en till våning ett tiotal år senare. 1905 fick blivande kung Gustav VI Adolf och hans trädgårdsintresserade engelska prinsessan Margareta. De förvandlade slottet till ett veritabelt blomsterparadis. Den djupa bäckravinen ner mot Öresund är det vackraste på tomten. Man bör besöka slottet på våren då alla rhoddendron blommar i alla regnbågens färger. Här finns även restaurang och blomförsäljning.

BACK

Externa länkar:
Krapperups hemsida
Krapperup
Krapperup (Wikipedia)
Kulla Gunnarstorp (Wikipedia)
Kulla Gunnarstorp
Sofieros hemsida
Sofiero (Wikipedia)
Lästips:
# Slott och herresäten i Sverige. Skåne 1 av
Sven T. Kjellberg.
# Ragnar Lönnäng: Till skånska slott och sevärdheter.

Den vackra möllan till höger, är Hittarps mer än 200 år gamla holländarmölla,