HUR JAG MED TUMMEN MITT I HANDEN BYGGER MINA TAFFLIGA MINIATYRMODELLER

Ritningar till skepp kan man beställa från olika sjöhistoriska museer och från modellfirmor (t.ex. anrika Eskader i Stockholm), eller finna i böcker om skepp eller utgrävda vrak. En modell på 10-15 cm är lagom längd. Själva skrovet skärs och sandpappras ut av en träbit. Berghult och brädgångar görs av tunna kartonstrimlor. Delar av papp och trä limmas samman med vanligt trälim, som blir genomskinligt när det torkat. Master formas av trästickor (t.ex. tandpetare) eller av metalltråd (t.ex. gem). Däcksbyggnader kan göras av små träbitar eller kartong. Skorstenar, dävertar, kanoner och ventiler av ståltråd.

Alla metalldelar eller sådant som ska limmas på metall, limmas fast med tvåkomponentlim. Segel görs av tunnt papper som som målats i lämplig nyans med akvarellfärg. Flaggor och segel till mycket små modeller görs av cigarrettpapper. Relingar och vant med vevlingar kan göras så här: Sträck lämpligt antal trådar mellan två träbitar (ungefär som gitarrsträngar), stryk på rikligt med trälim. Lägg därpå tråd tvärs över de spända,trådarna. När det torkat, skär du bort överflödiga trådrester och evt. limrester. Genom att virka med tunna bomullstrådar, som man därpå doppat i trälim, kan man skapa illusionen av ornamenterade lister på t.ex. galjon och akterspegel.

Kom ihåg, att om du inte är världens bästa modellbyggare, så undviker du att ha med för mycket smådetaljer. Förenkla gärna riggen; stående rigg (vant och stag) samt evt. brassar och skot räcker. Annars blir resultatet lätt fult och överlastat. En modell i miniformat ser ju ut som ett riktigt fartyg som man ser på avstånd och då ser man som bekant inte alla smådetaljer!

Havet gör du genom att lägga flera lager toapapper, som du dränkt i vatten-utspätt trälim, ovanpå varandra. Innan "havet" torkat kan du modellera det: storm eller stiltje eller kuling. Måla havet med acrylfärg. Acrylfärg går utmärkt att blanda med trälim (ger en stark blank yta) och spädas med vatten. Modellen målar du på samma sätt. Innan havet torkat sätter du en klick lim under modellen och trycker ner den i havet, gärna krängande! Glöm inte att måla bogvågor och kölvatten. På mitt lilla modellscenario av MS Dronning Alexandrine placerade jag även en skalenlig modell av en typisk blåmålad dansk fiskekutter.

Som monter använder jag vanliga fyrkantiga kylskåpsburkar av genomskinlig plast, som bottenplatta för hav och modell fungerar locket - så burken står uppochned. Glöm inte att tejpa fast locket i burken när allt är klart!. En på så vis monterad modell, kan ramla i golvet många gånger utan att ta skada! Träbitar, lite gem, lite tråd är sådant som du säkert kan hitta i din papperskorg. Annat skräp går också att använda; en bit av en kasserad kulpenna kan bli Monitors kanontorn eller hjulhuset till en hjulångare, bara för att nämna ett exempel. Redskapen finner du i din verktygslåda: liten såg, sidavbitare, ett stort spik (bra att borra masthål med), en hobbykniv, lim. En låda acrylfärg finns i närmsta pappers eller konstnärsmaterialbutik. Om du tröttnat på modellbygge, kan du använda acrylfärgen tilll att måla en tjusig marinmålning. Acrylfärg fäster på alla material - så du kan måla din tavla direkt på köksväggen!

En bra handbok i minatyrmodellbygge är: John Bowen (red.): Scale model sailing ships. Här kan du få tips på mer avancerat miniatyrbygge, och även tips på hur man bygger stora radiostyrda modellsegelbåtar. Boken ges ut av förlaget Conway Maritime Press och kan beställas i närmsta bokhandel.
Derek Hunnisetts modell.
Skrovets längd är 10 cm!


De flesta marin- och sjöhistoriska museer har fina miniatyrscenarior. På Marinmuseum i Karlskrona finns en flott modell i skala 1:1000 med hela slaget i Öresund, komplett med alla skepp och småskutor och städerna Helsingør och Helsingborg! För dem som i likhet med mig, har tummen mitt i handen och en liten lägenhet, är miniatyrmodeller ett bra alternativ till de bräckliga, dyra och utrymmeskrävande modellerna i större skalor!

Sida med: Förenklade modeller

Pappmodell av vikingaskeppLänkar:

Jecobin Plans
Zoltán Petrofszky Schiffsmodellen

Yngve Malmquists modellbåtsida.
Bildrums klippark.
Hämta hem pappmodell av skepp från1606.
dito.
The Modelers Boatyard.
Atelje Ölandssnipan.
Renoufs modellbåtlänkar.
Crabtrees otroliga modeller.
dito, fast bättre.
Derby Marine Models.
Fartygsmodeller
Ryska fartygsmodeller, engelska
Bra Rysk, engelspråkig flaskskeppssida
Modellers message board.
Billingboatsmodeller
Billingboats: Modellbyggetips
Modelers Boatyard, allt för modellnördar!
Svenska sjöslagssällskapet, med skjutande modeller!
Models & other ships.
LARGEST SCALE MODEL SITE IN THE WORLD.
Silver models.
Martin Harrop Model Shipwright.
FINE ART MODELS.
Nautical Research Guild Inc.
BUILDING BOATS IN BOTTLES.


E-mail     Hem