Harlösa och det närbelägna godset Hjularöd ligger 2 mil rakt öster om Lund och några km ovanför de välkända fågelsjöarna Krankesjön och Vombsjön.

Hjularöd
Slottet har som alla andra skånska slott, sina rötter i den tidiga medeltiden. Det nuvarande slottet är som en liten borgromantisk hallucination tecknad av den kände arkitekten I G Clason och inspirerad av de betydligt magnifikare franska slotten Coucy och Pierrefonds. Borgen stod klar 1897, men en mur och ett torn har sedan dess rivits.
Godset har blivit beryktat sedan dess arvinge filmat sig själv medan han plågade en katt och ett antal fåglar innan han sköt dem. Filmen, som han stolt la ut på Internet, avslutas med kommentaren: Tack till katter, fåglar och alla andra negrer”.
Han lär ännu ha kvar sin jaktlicens.

Harlösa
Av betydligt större arkitektonisk valör är den f.d. järnvägsstationen inne i närbelägna Harlösa. Den invigdes 1906 och är en av landets få stationer som uppförts i jugendstil. Som mest utgick fem järnvägslinjer här ifrån. De var rikets mest olönsamma. 1955 gick det sista tåget. Byggnaden är idag bibliotek. Harlösa Hotell mittemot stationen, byggdes 1910 av Lunds Bryggeri.

BACK

Externa länkar:
Harlösa
Harlösa Hotell
Jägaren på Hjularöd
Coucy
Pierrefonds
Godset