Gillhög och Kävlingeån/Lödde-å

 


Gillhögs gånggrift ligger uppe på en backe söder om vägen mellan Löddeköpinge och Barsebäckshamn.
Graven är formad som ett uppsvällt "T". Kryp in genom den 6 meter långa stengången till gravkammaren.
Gravkammaren är 6 X 2,2 meter och har ståhöjd och består av manshöga väggstenar med tre stora stenar som tak - den mellersta takstenen väger 15 ton. De väldiga stenarna är valda med omsorg och man förstår att de stenåldersbönder som för fyra tusen år sedan uppförde graven inte kan ha varit "primitiva". Graven har använts av många under flera generationer. Förutom skelett, har man hittat keramik, bl.a. en stor fin fotskål. Över graven har kastats en jordhög. Gånggriften (på engelska: passage grave och på danska jættestue) är utbredd över en stor del av Västeuropa. Förr trodde man att dylika gravar inspirerats av pyramiderna i Egypten, men nu har man funnit europeiska gravar av denna typ som är äldre än pyramiderna. En annan känd gånggrift är den i Örenäs nära Landskrona.
Utsikten från Gillhög är mäktig, även om alla inte tycker om Barsebäckverket nere vid stranden.

Kärnkraftverket har länge varit en nagel i ögat hos vårt broderfolk - men danska regeringen godkände bygget. Dessutom har de själva en reaktor på Risø i Roskildefjorden. Men de vida fälten och det vackra Öresund dominerar dock utsikten.

 

Kävlingeån är uppkallad efter samhället Kävlinge med anor från 1100-talet. Ån byter sedan namn till Lödde-å. Löddeköpinge är ett samhälle som varit befolkat sedan vikingatiden - en halvmåneformad vall från 800-talet kan ha skyddat en handelsplats. Lödde Kar är en stenkonstruktion, möjligen från 900-talet som ännu syns vid Lödde-åns mynning. Det kan ha varit en pir där last från djupgående båtar fördes över till grundgående flodpråmar.