RUNGSTEDLUND

När Karen Blixen en gång var i Amanzimtoti i Sydafrika, hörde hon ett välbekant ljud: Näktergalens och de lät precis som de i Rungstedlund. Många år senare skulle hon under en vandring i Rungstedlunds park prata med en ornitolog om detta. Mycket riktigt, ringen från en näktergal som ringmärkts i Rungstedlund hade påträffats i just Amanzimtoti!

Några år före sin död 1962 höll hon ett radiotal, där hon sa att hon inte ville att kommande flyttfåglar som återvänt från Amanzintoti skulle möta asfalt i det Rungstedlund som de lämnat. Genom en pengainsamling från lyssnarna fick hon ihop medel till att bevara parken som ett fågelreservat. Idag kvittrar inga näktergalar där, men andra fåglar har funnit sin fristad här.

Här låg den ursprungliga Rungsted Kro som även innefattade ett lantbruk och här utförde ryttmästaren Lorenz Tuxen (som var ryttmästare på det Hirschholm Slot som föregick Struenses mer berömda bostad) en av sina många bragder under ”Svenskerkrigene”, då han söp 130 svenska soldater under bordet och tillsammans med smeden German förstörde deras kanoner. Senare kom Karl XII att bo här en kort tid under ett blixtanfall. Under några några år på 1700-talet bodde författaren Johannes Ewald på krogen för att fly från sin alkoholism (han kunde väl ha valt en lämpligare bostad???). Här skrev han bl.a. den sång som senare skulle bli känd som den danska kungssången: ”Kong Christian stod ved højen mast.” Även Holberg bodde här en tid Efter 1803 upphör krogverksamheten. 1879 köps stället av Wilhelm Dinesen som några år senare flyttar in med sin familj. Här föds 1885 hans dotter Karen. Hon gifter sig med sin kusin Bror Blixen som skänker henne syfilis (vilket några betvivlat, hela livet skyller hon på ett kvicksilverkuren inte fungerade – andra menar att hennes sjukdom inte alls var syfilis, utan sexualskräck) och baronesse-titeln som hon var mäkta mallig över. Äktenskapet pajar med tiden av naturliga skäl. Hennes äventyr med kaffeodling på sin afrikanska farm går också åt skogen och 1931 flyttar hom hem till sitt älskade Rungstedlund. Det är här som hon skriver alla sina berömda böcker (bl.a. under pseudonymen Isak Dinesen) och här dör hon 1962 av undernäring, anorexi skulle vi säga idag. Rungstedlund är idag museum och den vackra trädgården övergår omärkligt i fågelreservatets skog. Här inne, under en väldig bok ligger Karen Blixens grav.
Den förnäma Karen Blixen hade nog blivit ytterst förnärmat om hon vetat att Rungsted är ett gammalt ord för svinstia!

Den nuvarande Rungsted Kro ligger bara ett stenkast från Rungstedlund och på deras hemsida hävdas att krogen förstördes under ”Svenskerkrigen” 1658, men återuppbyggdes. I början av 1700-talet drabbades krogen först av svenskarna, sen av pesten. Dagens krogbyggnad är från 1897 eller möjligen från 1803. Med sitt korsvirke, halmtak och rödvita flagga är det svenskens bild av dansk ”hygge”.

Nedan:
Ewalds Høj vid Strandvejen är en bronsåldershög som på 1800-talet tid fått en spiralformad gång upp till toppen. Här ifrån har man en fin utsikt över den stora marinan, Öresund och bort mot Skåne. Högen har fått sitt namn efter skalden Johannes Ewald (1742-1781) som lär ha haft högen som sitt favoritställe. Här finns en minnessten uppsatt över skalden.
I Rungsted finns det dock ännu en Ewalds Høj. Den ligger på Karen Blixens tomt på Rungstedlund. Karen Blixen hävdade bestämt, att det var den riktiga Ewalds Høj.Under en väldig bok vid foten av den senare Ewalds Høj ligger hennes grav!

På marinan i Rungsted Havn ligger en lång rad av restauranger där man kan sitta och titta på lyxbåtar i en prisklass som man aldrig ser på den svenska sidan av sundet.
Längs med Strandvejen ligger mängder flotta lyxvillor. Man kan undra hur många multimiljonärer det bor i Danmark.


Externa länkar:

Karen Blixen-museet
Karen Blixen
Rungsted Kro
Några kilometer västerut ligger en annan sevärd plats:
Hørsholm

Lästips:
# Frederiksborg Amts Museumsråd: Nordsjællandske Sommerglæder.
# Evan Bogan: Københavns Gadenavne (uppslagsorden: Rungsted Strandvej och Tuxensvej).
# Lisbeth Hein, Ole Lars Jensen og Hans Jørgen Winther Jensen: Et historisk portræt af Hørsholm. (Ett avsnitt om Ewalds Høj)