KLAMPENBORG & BAKKEN

I Klampenborg kliver man av S-toget om man vill till Bakken. Nästan genast möts man av Dyrehavens lokala "taxi", häst och vagn. Många tycker att det är ett skönt sätt att beskåda den vackra Dyrehaven. Dyrehaven (Jægersborgs Dyrehave) var sedan slutet av 1600-talet ett inhägnat skogsområde med hjortar (som Djurgården i Stockholm).

Back

Dyrehaven
Dyrehaven
Bakken
Bakken


 

Bakken eller Dyrehavsbakken ligger i anslutning till Dyrehaven och är motsatsen till "skovens stille ro". Här har funnits marknadsplats sedan 1400-talet och när den fromma Kirsten Piil hittade en källa här 1588 drogs ännu fler människor hit i samband med det karnevalsaktiga Sankt Hans- (= midsommar) firandet. Källvatten har ju alltid ansetts som nyttigt. Kommer folk, så kommer gycklare och snart uppstod ett nöjesfält här. Men i samband med bygget av Dyrehavens inhägnad doldes källan av jord och nöjesplatsen försvann. På 1700-talet återställdes källan och platsen öppnades på nytt. In kom nu lindansare, resande teatersällskap och andra märkvärdigheter och Pjerrot. 1820 gick Danmarks första ångbåtslinje till Klampenborg och några decennier senare följde ångtåg.
Sedan dess har det bara ångat på. Inte ens Tivoli som öppnade 1843 har lyckats ändra på det. Själv tycker jag att Bakken är mysigare och mer genuin än Tivoli. Berg och dalbane-nördar älskar Bakken för de har en bana av trä och det ska det vara enligt experterna.
Intill Bakken ligger Galopbanen som är nästan lika känd. En travbana finns för övrigt i Charlottenlund.
Back